Górnośląska Wyższa Szkoła Handlowa im. Wojciecha Korgantego - Uczelnia Akademicka

Kurs sommelierski

Drukuj

Kurs przeznaczony jest dla menadżerów restauracji, kelnerów, barmanów, pasjonatów wina , osób chcących rozpocząć pracę w charakterze sommeliera.

CEL SZKOLENIA:

Celem szkolenia jest przygotowanie uczestników do wykonywania zawodu sommeliera.

PLANOWANE EFEKTY I KORZYŚCI DLA UCZESTNIKÓW:

Uczestnicy kursu dowiedzą się:

  • Na czym polega praca sommeliera
  • Jak budować oraz zarządzać kartą win w restauracji
  • Jak zwiększyć sprzedaż wina w restauracji
  • Jak obsługiwać gości przy stole

Uczestnicy szkolenia nabędą umiejętności w zakresie:

  • Wykorzystania niezbędnej wiedzy o winie 
  • Planowania działań zwiększających sprzedaż wina w restauracji

PROGRAM:

1. Zawód Sommelier
2. Czym jest wino
3. Nauka rozpoznawania zapachów zawartych w winie (Le Nez du Vin)
4. Winnica
5. Różne rodzaje fermentacji
6. Produkcja win białych i czerwonych
7. Metody produkcji win słodkich
8. Białe i czerwone szczepy - charakterystyka i występowanie
9. Zrozumienie etykiety na butelce
10. Wady i zalety win / klasyfikacja jakościowa win
11. Zasady profesjonalnej degustacji win
12. Dekantacja
13. Kieliszki do wina, karafki
14. Serwis wina spokojnego i musującego- szampana
15. Temperatura serwowanych win
16. Przechowywanie wina
17. Dobór wina do potraw
18. Kraje winiarskie i najważniejsi producenci wina
19. Pozostałe style wina
20. Psychologia i technika obsługi gości przy stole

PROWADZĄCY:

Łukasz Szołtys - sommelier, członek Polskiego Stowarzyszenia Sommelierów, magister Hotelarstwa i Turystyki, absolwent studiów podyplomowych z zakresu zarządzania hotelami oraz programu MBA na Uniwersytecie Ekonomicznym w Katowicach. Dyrektor marketingu oraz sprzedaży w dużych spółkach handlowych, ponad 6-letnie doświadczenie na stanowisku dyrektora hotelu. Od ponad 6 lat prowadzi działalności gospodarczą zajmującą się organizacją eventów. Od 2015 roku V-ce prezes Wiślańskiej Organizacji Turystycznej. Od ponad 5 lat trener sztuki hotelarskiej, gastronomicznej, event - manager, sprzedaż w hotelarstwie.

 

 

 

CZAS TRWANIA: 3 dni/24 godziny szkoleniowe (16h teorii, 8h praktyki)

MIEJSCE REALIZACJI: Katowice, ul. Harcerzy Września 1939 nr 3, Budynek A GWSH
Hotel Novotel Katowice (Organizator zastrzega sobie prawo do zmiany hotelu)

NAJBLIŻSZY TERMIN: 03-04.12.2016, 17.12.2016, godz. 9.00-16.00

KOSZT UCZESTNICTWA: 950,00 zł brutto/osobę

CENA OBEJMUJE: uczestnictwo w zajęciach, autorski podręcznik/materiały szkoleniowe, przerwy kawowe, certyfikat ukończenia szkolenia 

INFORMACJE I ZAPISY: Magdalena Baron, Katarzyna Westerowska
tel. 32 357 06 06, 32 357 06 05, 696 728 230,696 721 366 e-mail: szkolenia@gwsh.pl

Członek - Konferencja Rektorów Akademickich Szkół Polskich Członek - Alliance, Universities For Democracy Członek - Światowa Organizacja Turystyki Członek - European Council for Business Education Akredytacja - Stowarzyszenie Edukacji Menedżerskiej Forum Członek - Regionalna Izba Gospodarcza w Katowicach Członek - Instytut Gospodarki Nieruchomościami Partner - IBM Partner - Kamsoft Partner - Alstom Partner - Krajowa Izba Biegłych Rewidentów Partner - Marco Partner - Zakłady Mięsne Henryk Kania Partner - Akademickie Inkubatory Przedsiębiorczości Członek - Ogólnopolska Sieć Biur Karier Partner - Capgemini Partner - PWC Partner - BZWBK Partner - Ataxo Partner - Kariera w Finansach.pl Partner - Górnośląskie Forum Informatyczne Partner - Jobs.pl Partner - e-kapita.pl Partner - mlody-inzynier.pl Partner - Cyclad Partner - DlaStudenta.pl Partner - HRInvestment Partner - Rockwell Automation Partner - Randstad Partner - Eures Partner - ING Partner - Logotec Partner - Work Express Partner - Raben
gwsh.pl

Górnośląska Wyższa Szkoła Handlowa
im. Wojciecha Korfantego

40-659 Katowice, ul. Harcerzy Września 3
tel. +48 32 35 70 500, 32 35 70 532

Erasmus+