Dietetyka to jedna z najprężniej rozwijających się dziedzin nauki. Zapotrzebowanie społeczeństwa na specjalistów z zakresu żywienia i dietetyki wciąż wzrasta ze względu na panujące trendy związane ze zdrowym trybem życia – powszechną modą na zdrową żywność oraz przykładaniem szczególnej wagi do tego z jakich produktów składa się nasza codzienna dieta. Jednocześnie od kilku lat dostrzega się w Polsce wzrost zainteresowania zdrowym stylem życia, dbałością o sylwetkę i wygląd. Popyt na usługi dietetyczne wzrasta także ze względu na wciąż rosnącą liczbę osób chorujących na otyłość. Chętniej korzystamy z porad specjalistów, którzy ustalają nam zbilansowaną i indywidualną dietę.
Studia podyplomowe z Dietetyki na Akademii Górnośląskiej mają charakter praktyczny. Nasza oferta skierowana jest do wszystkich absolwentów studiów wyższych (licencjackich, inżynierskich, magisterskich), nie jest wymagane ukończenie studiów medycznych lub około medycznych.
Studia na kierunku Dietetyka sportowa przygotowują do prowadzenia doradztwa żywieniowego dla osób podejmujących aktywność fizyczną rekreacyjną oraz sportową, a także dla osób modelujących sylwetkę ciała. Studia te służą również pogłębieniu wiedzy oraz umiejętności praktycznych z zakresu funkcjonowania organizmu człowieka podejmującego aktywność fizyczną. Wskazują konkretne możliwości rozwiązań praktycznych z zakresu układania jadłospisów, stosowania odżywek i suplementów w diecie osób uprawiających różne dyscypliny sportu. Wskazują również na zagrożenia związane ze stosowaniem dopingu w sporcie, zaburzeniami odżywiania i inne. Wskazują również na zagrożenia związane ze stosowaniem dopingu w sporcie, zaburzeniami odżywiania i inne. Absolwent będzie przygotowany do oceny żywienia i planowania żywienia w różnych dyscyplinach sportowych z uwzględnieniem indywidualnych uwarunkowań.
W ramach kierunku Dietetyka i suplementacja studenci nabywają wiedzę z zakresu zdrowego żywienia i poradnictwa żywieniowego, wpływu diety na samopoczucie, dostosowania żywienia do wysiłku oraz żywienia w sporcie. Uczestnik kierunku pogłębi swoją wiedzę w zakresie fizjologicznych i biochemicznych aspektów żywienia, żywienia człowieka w sporcie oraz profilaktyki wybranych chorób przewlekłych u sportowców.
Więcej informacji na temat kierunku Dietetyka i suplementacja
Szczegółowych informacji nt. studiów udzielają pracownicy Centrum Studiów Podyplomowych, Kursów i Szkoleń AG:
Magdalena Cyroń-Czober
e-mail: magdalena.cyron-czober@akademiagornoslaska.pl
Iwona Zub
e-mail: iwona.zub@akademiagornoslaska.pl
Więcej informacji na temat kierunku Dietetyka sportowa
Szczegółowych informacji nt. studiów udzielają pracownicy Centrum Studiów Podyplomowych, Kursów i Szkoleń AG:
Elwira Łaba
e-mail: elwira.laba@akademiagornoslaska.pl
Iwona Zub
e-mail: iwona.zub@akademiagornoslaska.pl
Akademia Górnośląska
im. Wojciecha Korfantego
w Katowicach
40-659 Katowice
ul. Harcerzy Września 1939 nr 3
tel. +48 32 35 70 500, 32 35 70 532