PL | EN
logo Akademii Górnośląskiej

Smaki świata w GWSH

Drukuj

Nie od dziś wiadomo, że podróże kształcą. W Górnośląskiej Wyższej Szkole Handlowej w Katowicach wybraliśmy się w niecodzienną wędrówkę pomiędzy tradycyjnymi daniami z całego świata.

 Międzynarodowe Śniadanie w GWSH

Śniadaniowe menu jest różne w krajach europejskich, a co dopiero, kiedy zaglądamy do kuchni tak odległych państw jak Kazachstan czy Indie. Francuzi nie wyobrażają sobie pierwszego posiłku bez croissanta, najlepiej z czekoladą, natomiast indyjski ryż jest, delikatnie mówiąc ostry. W Górnośląskiej Wyższej Szkole Handlowej mieliśmy okazję skosztować tradycyjnych dań, przygotowanych przez naszych studentów programu Erasmus+ oraz nowo powstałego kierunku studiów w języku angielskim "International Business and Tourism". 16 listopada odbyła się prawdziwa uczta smaków podczas kolejnego już Międzynarodowego Śniadania w GWSH.

Kotleciki w zielonej sałacie

Wegetariańskie kotleciki z kaszy bulgur trzeba najpierw owinąć w liść sałaty, potem pokropić sokiem ze świeżej cytryny i w takiej kombinacji smakują najlepiej. Przy stole z turecką flagą znajdujemy też m.in. słone placuszki, które zanurza się w sosie przygotowanym z jajek, pomidorów i papryki. O tym, że kuchnia turecka jest niezwykle bogata możemy się przekonać chociażby dzięki temu, że półmiski przygotowane przez naszych studentów nie mieszczą się na stole.

Uwaga, może być ostre!

Kulinarny rajd kontynuujemy przy potrawach z Kazachstanu i Portugalii. Okazuje się, że większość placków, naleśników i bułeczek została przygotowana na słodko. International Breakfast to również doskonała okazja do poznania kulinarnych preferencji naszych studentów. Przy wspólnym stole możemy się lepiej poznać. Nasi koledzy Hindusi proponują nam ryż z dużą ilością przypraw. – Czy jest to ostre?- pytamy - Dla mnie nie, jest w sam ram. Ale dla Was, może okazać się za bardzo – uśmiecha się student International Business and Tourism"
z Indii. Zawsze można przegryźć łagodniejszą, hiszpańską tortillą.

Jak smakuje żurek?

Nie sposób wymienić wszystkich potraw, które zagościły na stołach podczas Międzynarodowego Śniadania. Jedno jest pewne, nikt nie wyszedł głodny, a wręcz przeciwnie. Zagranicznym studentom odwdzięczyliśmy się kanapkami z wędliną, serem, łososiem czy jajkiem. Był też żurek. Dla wielu okazał się kulinarną zagadką na dodatek trudną do wypowiedzenia. Nie zabrakło też tradycyjnych w listopadzie rogali świętomarcińskich.

 - Wspólny stół integruje, a na tym bardzo nam zależy – zaznacza dr Anna Sobczyk-Kolbuch, Prodziekan ds. rozwoju naukowego oraz współpracy z zagranicą. – Jestem pod wrażeniem tego, jak przygotowali się nasi studenci. Postarali się o odpowiednie składniki do tradycyjnych potraw. Sprawili nam bardzo smaczną niespodziankę – dodaje dr Sobczyk-Kolbuch.

Dziękujemy naszym studentom za zaangażowanie w organizację wspólnego śniadania.

logo gwsh.pl

Akademia Górnośląska
im. Wojciecha Korfantego
w Katowicach

40-659 Katowice
ul. Harcerzy Września 1939 nr 3
tel. +48 32 35 70 500, 32 35 70 532

logo Erasmus+