PL | EN
logo Akademii Górnośląskiej

Dietetyka - różnorodność sposobów odżywiania

Drukuj

Dietetyka - różnorodność sposobów odżywiania

Dieta to jedno z najczęściej powtarzanych słów w ostatnich czasach. Wiele osób jest już zniechęconych i zmęczonych myśleniem o diecie, rygorach z nią związanych, rezygnacją z ulubionych i smacznych potraw. A to tego często efekty diety znikają szybko.
Jednocześnie doświadczamy coraz większej ilości problemów zdrowotnych, których sporą część  może rozwiązać prawidłowe żywienie. Z podkreśleniem słowa „żywienie”, a nie dieta.
W dzisiejszych czasach łatwo dostępna jest żywność, którą można przygotować szybko i bezproblemowo, jednocześnie nie dostarcza ona wystarczająco dużo wartościowych składników odżywczych, abyśmy pozostali zdrowi. Co więcej ta żywność kusi nas smakiem.
Spożywanie posiłków jest jedną z najważniejszych czynności każdego dnia. Istotnym czynnikiem dla naszego samopoczucia jest to, aby posiłki były zdrowe i jednocześnie smaczne.
To powoduje, że należy skoncentrować się na odpowiednim doborze produktów spożywczych i indywidualnym spojrzeniu na zdrowe odżywianie, które jednocześnie będzie smaczne. A na dodatek proste w przygotowaniu.
Od kilku lat dostrzega się w Polsce wzrost zainteresowania zdrowym stylem życia, dbałością o sylwetkę i wygląd. Wraz z tym wzrasta zapotrzebowanie na doradztwo żywieniowe. Chętniej korzystamy z porad specjalistów, którzy pomogą nam ustalić zbilansowany, smaczny i dopasowany do potrzeb organizmu plan żywieniowy. Jednocześnie powinien on być łatwy do wprowadzenia i przyjemny w realizacji.
W związku z tym na jednym kierunku zostały dobrane najefektywniejsze sposoby odżywiania, żeby można było mieć wiele narzędzi wspierania organizmu człowieka w  prawidłowym, bogatym w  smaki i wartości odżywcze pożywieniu.

DLA KOGO?

  • osób zainteresowanych zdrowym odżywianiem,
  • chcących lepiej zadbać o zdrowie swoje i bliskich,
  • szukających dodatkowej specjalizacji poza już wykonywaną pracą,
  • instruktorów, trenerów lub sportowców chcących poszerzyć swoje kompetencje,
  • pracują w zawodach około medycznych i medycznych,
  • prowadzą własną działalność, w której wiedza z obszarów dietetyki, suplementacji i zdrowego żywienia może być przydatna (sklepy ze zdrową żywnością, bary i restauracje, kluby fitness, siłownie, domy opieki i inne).

CO UZYSKAM?

Słuchacz będzie umiał i potrafił:

  • smacznie i zdrowo planować i dobierać odpowiedni sposób odżywania,
  • dobierać produkty spożywcze w sposób holistyczny dla danej osoby,
  • rozpoznawać psychologiczne i emocjonalne uwarunkowania odżywiania,
  • prawidłowo klinicznie bilansować dietę dla zdrowego i chorego człowieka,
  • zaspokajać potrzeby energetyczne organizmu,
  • charakteryzować pozytywny i negatywny wpływ makro- i mikroskładników na organizm człowieka,
  • zapobiegać chorobom cywilizacyjnym,
  • stosować kliniczną terapię żywieniową stosować w różnych jednostkach chorobowych,
  • stosować kuchnie 5 przemian według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej, jako jeden ze sposobów przygotowywania posiłków,
  • stosować techniki przygotowywania różnych potraw według dietetyki klinicznej,
  • wskazywać pozytywne elementy stosowania różnych sposobów odżywania zgodnie z najnowszą wiedzą badawczą,
  • pracować efektywnie z klientem.

Co dalej?

Absolwenci mogą pracować:

  • w poradniach żywieniowych,
  • zakładach żywienia zbiorowego,
  • organizacjach konsumenckich,
  • klubach sportowych,
  • placówkach sportowych i turystyczno-rekreacyjnych,
  • placówka oświatowych kształcących w zakresie nauk o żywności i żywieniu,
  • instytutach naukowo-badawczych,
  • ośrodkach badawczo-rozwojowych.

Mogą również prowadzić własną działalność w zakresie fachowego doradztwa żywieniowego i dietetycznego.

Program

Diagnostyka laboratoryjna 4h
Kliniczny zarys chorób 4h
Ocena stanu żywienia, ocena stanu odżywienia i rozpoznawanie niedożywienia 4h
Planowanie diety w dietetyce klinicznej 6h
Planowanie racjonalnego żywienia dla różnych grup ludności 12h
Podstawy dietetyki klinicznej 16h
Technologia przygotowania potraw 8h
Zasady układania jadłospisu 4h
Zasady układania jadłospisu 4h
Żywienie człowieka zdrowego 6h
Żywność funkcjonalna oraz specjalnego przeznaczenia 8h
Kuracje oczyszczające 8h
Podstawy dietetyki wg Tradycyjnej Medycyny Chińskiej 24h
Podstawy żywienia kobiet w ciąży w TCM 8h
Praktyczne gotowanie wg. Pięciu przemian Medycyny Chińskiej 16h
Środki roślinne z dalekich krajów w suplementach 8h
Wyciągi z roślin wykorzystywane w suplementach 8h
Efektywna praca z klientem 30h
Psychologia odżywiania 30h
Prawidłowa suplementacja 16h
Dieta keto 8h
Dieta w Ajurwedzie 16h
Makrobiotyka 14h
Post przerywany dla kobiet 4h
Post przerywany dla mężczyzn 4h
Różnorodnośc sposobów odżywiania na świecie 8h
Zdrowe i smaczne metody żywienia ze świata 8h
Egzamin
 

CZAS TRWANIA

3 semestry (286 godzin)  - zajęcia odbywają się w systemie zaocznym, w soboty i niedziele, dwa razy w miesiącu. Dodatkowo jeden zjazd na egzamin końcowy.

 

OPŁATY

Możliwość pozyskania do 100% dofinansowania do studiów ze środków KFS, PFRON i innych. O szczegóły pytaj pracowików AG.

Opłata rejestracyjna: 85 zł

Opłata rejestracyjna dla Absolwentów AG/GWSH: 0 zł

Czesne: 6000 zł (-20%) 4800 zł płatne w dwunastu ratach po 400 zł

Czesne dla absolwentów AG/GWSH:6000 zł: (-25%) 4500 zł płatne w dwunastu ratach po 375 zł

Aby skorzystać z promocji należy dokonać rejestracji internetowej do 29 lutego2024 roku.

Termin rozpoczęcia zajęć: kwiecień 2024

 

Powyższe terminy mogą ulec zmianie. Liczba miejsc ograniczona.

Uczelnia zastrzega sobie prawo zakończenia rekrutacji przed planowanym terminem.

Informujemy, że w przypadku zbyt małej liczby kandydatów kierunek może nie zostać uruchomiony.

W przypadku nieuruchomienia studiów opłata rejestracyjna oraz czesne podlega zwrotowi.

 

ZAPISY

SZCZEGÓŁOWYCH INFORMACJI NT. STUDIÓW UDZIELAJĄ PRACOWNICY CENTRUM STUDIÓW PODYPLOMOWYCH, KURSÓW I SZKOLEŃ AG:

Magdalena Cyroń-Czober
e-mail: magdalena.cyron-czober@akademiagornoslaska.pl

Iwona Zub
e-mail: iwona.zub@akademiagornoslaska.pl

 

Rekrutacja na studia podyplomowe jest otwarta i odbywa się na zasadzie kolejności zgłoszeń. Na studia przyjmowane są osoby z wyższym wykształceniem.


Aby zapisać się na studia podyplomowe, należy założyć konto w systemie internetowej rejestracji na poniższej stronie:

Prosimy zweryfikować wprowadzone dane oraz zapamiętać hasło.

Następnie należy wybrać kierunek na który Państwo aplikują.

W ostatnim kroku umówimy się na spotkanie, podczas którego przekażesz nam komplet dokumentów i podpiszemy umowę na świadczenie usługi edukacyjnej.

UWAGA - Na studia przyjmowane są osoby, które dopełnią wszystkich formalności. Dokonanie tylko rejestracji internetowej bądź złożenie niekompletnych dokumentów nie gwarantuje miejsca na studiach.

* Absolwenci AG/GWSH są zwolnieni z opłaty rejestracyjnej.

logo gwsh.pl

Akademia Górnośląska
im. Wojciecha Korfantego
w Katowicach

40-659 Katowice
ul. Harcerzy Września 1939 nr 3
tel. +48 32 35 70 500, 32 35 70 532

logo Erasmus+