Górnośląska Wyższa Szkoła Handlowa im. Wojciecha Korgantego - Uczelnia Akademicka

Międzynarodowe smaki w GWSH

Drukuj

W wersji słodkiej, słonej, a nawet ostrej. Podczas Międzynarodowego Śniadania zorganizowanego przez Dział Współpracy z Zagranicą można było skosztować potraw serwowanych przez studentów programu Erasmus+.

W wersji słodkiej i pikantnej

Placuszki serowe to słodka propozycja na śniadanie z Ukrainy. Najlepiej smakują z odrobiną śmietany – przekonują dziewczyny, które przygotowały talerz placuszków i dodatkowo słodkich naleśników. Są doskonałym dodatkiem do porannej kawy, a podczas śniadania w GWSH złagodziły nieco pikantność tureckich potraw. Studenci z Turcji chcąc zaznaczyć bogactwo i różnorodność swojej kuchni, przygotowali kasze, sałatki, chlebki pita. Przy okazji można było podpatrzeć obyczaje Turków jeśli chodzi o sposób wspólnego jedzenia, który sprawiał im sporo radości. Hiszpanie przygotowali tortille. Była wersja z cebulą i bez cebuli dla tych, którzy wolą łagodniejszą wersję porannego posiłku. Studentom Erasmusa odwdzięczyliśmy się kolorowymi, wiosennymi kanapkami z wędliną, serem, łososiem, jajkiem i sałatą.

Śniadanie integracyjne

Śniadanie Międzynarodowe zostało zorganizowane 6 kwietnia po raz pierwszy, ale już wiadomo, że będzie kontynuowane. - Okazuje się, że wspólny stół zintegrował naszą grupę jeszcze bardziej, ponadto jest doskonałym pretekstem do spotkanie z polskimi studentami – zaznacza dr Anna Sobczyk-Kolbuch, Prodziekan ds. rozwoju naukowego oraz współpracy z zagranicą. Czy trudno było namówić naszych zagranicznych żaków do przygotowania potraw?
– Od razu podchwycili ten pomysł – mówi dr Sobczyk-Kolbuch. Postarali się o odpowiednie składniki i sami przygotowali swoje tradycyjne potrawy. - Widać, że sprawiło im to sporo radości.

Kurs dla obcokrajowców

- Pomysł wspólnego biesiadowania zrodził się w ramach 10-godzinnego kursu, którego nazwę po polsku można przetłumaczyć „Jak przeżyć w Polsce” – uśmiecha się Barbara Jałmużniak, Koordynator Programu Erasmus+ w naszej Uczelni. – Ale na poważnie, chcemy przybliżyć naszym zagranicznym studentom polską kulturę, polski język, nasze zwyczaje, tradycje, w tym również te kulinarne. Wspólne śniadanie okazało się przysłowiowym strzałem w dziesiątkę – dodaje Barbara Jałmużniak.

Integracja przy stole zrodziła też kolejny pomysł. Dział Współpracy z Zagranicą GWSH już planuje kolejne niespodzianki, ale nie zamierza zdradzać swoich planów. Żeby nie zapeszyć.

Międzynarodowe Śniadanie w GWSH

Międzynarodowe Śniadanie w GWSH

Międzynarodowe Śniadanie w GWSH

Międzynarodowe Śniadanie w GWSH

Międzynarodowe Śniadanie w GWSH

 

Członek - Konferencja Rektorów Akademickich Szkół Polskich Członek - Alliance, Universities For Democracy Członek - Światowa Organizacja Turystyki Członek - European Council for Business Education Akredytacja - Stowarzyszenie Edukacji Menedżerskiej Forum Członek - Regionalna Izba Gospodarcza w Katowicach Członek - Instytut Gospodarki Nieruchomościami Członek - Polskie Towarzystwo Ekonomiczne - Oddział Katowice Partner - IBM Partner - Kamsoft Partner - Alstom Partner - Krajowa Izba Biegłych Rewidentów Partner - Marco Partner - Zakłady Mięsne Henryk Kania Partner - Akademickie Inkubatory Przedsiębiorczości Członek - Ogólnopolska Sieć Biur Karier Partner - Capgemini Partner - PWC Partner - BZWBK Partner - Ataxo Partner - Kariera w Finansach.pl Partner - Górnośląskie Forum Informatyczne Partner - Jobs.pl Partner - e-kapita.pl Partner - mlody-inzynier.pl Partner - Cyclad Partner - DlaStudenta.pl Partner - HRInvestment Partner - Rockwell Automation Partner - Randstad Partner - Eures Partner - ING Partner - Logotec Partner - Work Express Partner - Raben
gwsh.pl

Górnośląska Wyższa Szkoła Handlowa
im. Wojciecha Korfantego

40-659 Katowice, ul. Harcerzy Września 3
tel. +48 32 35 70 500, 32 35 70 532

Erasmus+